Home / Nieuws

Verslag jeugdkamp 2017

31-05-2017 22:26

Er was eens … met deze woorden begint vaak een mooi verhaal. Maar het verhaal van dit kamp is één groot avontuur. Want we hebben ‘een reis rond de wereld’ gemaakt. En kijken vooral terug op een mooie reis, met prachtige ontdekkingen! Hieronder geven we een klein kijkje in de keuken. Zo weten de thuisblijvers ook welke delen van de wereld we allemaal hebben gezien.

De reis begint klein met een fietstocht door Brabant…

We begonnen onze reis regionaal, slechts een kilometer of 30 moest worden overbrugd. Voor sommige kinderen een hele opgave, maar voor anderen een eitje. Nadat we allemaal waren verzameld op ons clubhuis gingen we in kleine groepjes richting Westelbeers. In een heerlijk zonnetje werd er onderweg gekletst, gezongen en af en toe gestopt. En het onderhoud aan fietsen … tsja, dat was vooral nodig bij de fietsen van de leiding. Ook kwamen we bij post 1 er al achter dat één kind niet zo’n zin had in een lange reis. En liet per ongeluk de fietssleutel in de put vallen. Nadat ‘putjesschepper’ Rowan (ja, hij kan ook écht alles) de sleutels had opgevist kon ook dit team weer verder. Bij post 2 was het tijd om de namen van ontdekkingsreizigers onder de foto’s te zetten. Columbus werd al snel door iedereen opgeschreven, maar voor James Cook en Marco Polo moesten sommige ploegen toch echt even googelen. Uiteindelijk komt iedereen zonder kleerscheuren aan in Westelbeers. En wint de F1 de fietstocht. Zij mogen hun eerste ‘bootje’ in de wereldbol prikken …

… om daarna meteen Zuid-Amerika te ontdekken …

Tijdens dit spel werd er een beroep gedaan op de topografische kennis van alle ontdekkingsreizigers. Door landen en hoofdsteden aan elkaar te verbinden konden de ploegen punten verdienen. En waar staat Zuid-Amerika nog meer om bekend? Ik hoor het je denken … smokkelen! Je mag niet discrimineren, maar veel smokkelwaar komt toch écht uit Latijns-Amerika. En wat doe je als de douane op je hielen zit? Juist … Rennen! Heel hard rennen! Kortom, veel lol, tactisch denken, samenwerken, maar vooral veel RENNEN!

Van Zuid-Amerika snel naar Azië voor het diner

Ook onze kookploeg is dit jaar weer van de partij. En we beginnen met een overheerlijk Aziatische schotel. Als voorgerecht een Chinese Tomatensoep. En weet je … sinds lange tijd heeft de kampleiding de pan met soep leeg moeten schrapen, zo lekker vond iedereen het! Daarna volgt er een Chinese rijsttafel (rijst, geroerbakte groeten, Foe Yong Hai saus én een omeletje). En sluiten we af met een bananensmoothie. Nadat iedereen zijn buik rond heeft gegeten was het voor sommige tijd om te corveeën. De rest had nog even wat vrije tijd om te tienen, te schommelen of te kletsen.

… en de donderdag af te sluiten met de Oceanische spelen!

Onze ontdekkingsreis gaat nu écht tot het uiterste puntje van onze aardbol: ‘Down under’. En waar staat Australië om bekend: kangoeroes en koala’s. Tijdens de oceanische spelen kwamen deze dieren dan ook regelmatig terug. Het kangoeroe-hoppen (zaklopen), Frisbee vangen, ‘wie ben ik’, Taste & Feel game en Koala’s knuffelen werd fanatiek door onze ontdekkingsreizigers uitgevoerd. Vooral om dit laatste spel werd hard gelachen. Zo moest er een koala (ballon) tussen 2 reizigers worden geklemd. Om vervolgens een parcours af te leggen. Ach … gelukkig hebben we de foto’s nog ;). 

Vrijdagochtend starten we met Kung-fu-Stratego …

‘Everybody was Kung-Fu-Fighting ….’! De reis gaat verder, dit keer op naar Azië. Het continent waar veel vechtsporten hun oorsprong vinden. En waar vele oorlogen zijn uitgevochten. Voeg beiden onderwerpen samen en je hebt Kung-fu-Stratego. Alle reizigers werd gevraagd om een wit shirt mee te nemen. En wat was het een prachtig gezicht toen we richting het natuurpark liepen. Heen allemaal wit, en terug allemaal gekleurd! Want ja, we speelden levend Stratego. De volledige groep werd in vieren gedeeld en kregen allemaal een eigen (verf)kleur. De bedoeling? Iemand van een ander team tikken en kijken wie het sterkste kaartje heeft (van mineur tot maarschalk). Maar dat tikken gebeurde met een beetje verf op de handen. Waardoor het een kleurrijk geheel werd. Leuk … jazeker! Rommel … O jazeker! Verf in het gezicht (terwijl dit niet mocht) … O jazeker! Maar dat mag allemaal hé Tom Labee J. Moegestreden kwamen we allemaal terug op het kampadres om schoon te worden gespoten. En daarna door te reizen naar een volgend continent.

… in de middag gaan we cultuur snuiven in Noord-Amerika …

En als je aan Amerika denkt, dan kom je al snel uit op ‘hotdogs’. Die stonden dan ook op het menu tijdens de lunch. Een heerlijk broodje met zuurkool, ketchup, mayonaise of mosterd. Onze ontdekkingsreizigers smulden ervan. Even weer op krachten komen om daarna Noord-Amerika verder te ontdekken. Want waar denk je nog meer aan? Juist … American Football, Basketball en Cheerleaders. Tijdens de superbowl proberen ze al jaren als pauzeact Ed Sheeran op de bühne te krijgen. Nou … wij hadden hem al, in Westelbeers. En korfbalbasketball, ook dat was zeker een succes. Zo konden de teams driepunters maken, telden de goals van f en e-tjes dubbel en speelden we in volledig gemixte teams. Erg gaaf om te zien dat jong en oud samen tot een heleboel goals komen. En ook het gestoei bij American Football was één grote ontdekking.

… om daarna te dineren in Europa …

Na Noord-Amerika gingen we snel terug naar Europa. Binnen dit continent vind je veel landen, met veel culturen. Tijdens het diner starten we in Spanje met ‘Trés Tapas’. Om daarna even weer voet op eigen bodem te zetten … Hollandse aardappelen, sperziebonen én een sappige gehaktbal! Wat is het toch fijn om Hollander te zijn! En die gehaktballen, die gingen er goed in! Daarna snel door naar het land van de baguettes én croissants, maar zeker ook van de ‘crêpes de chocolat’! Een heerlijke afsluiter voor onze korte stop in Europa.

… en de nacht af te sluiten met Afrikaanse voodoo!

Na het eten schrok iedereen zich helemaal rot! ‘man overboord!’ zoals ze op een eeuwenoud schip zouden roepen. We waren een reiziger kwijt: Natalja Pejovic! Voor het laatste gespot op … de WC! Paniek, onrust én een heleboel vragen volgden. Ook de leiding wist even niet hoe zij moesten reageren. En nu? Ik zie het je denken, maar hoe dit afloopt lees je een stukje verder.

Eerst gaan we naar onze allerkleinsten. De F, E en D starten namelijk met het maken van een Voodoopop. Er is alleen één probleem. De onderdelen die zij daarvoor nodig hebben liggen verstopt in een aantal kamers. Kamers die soms worden bewaakt door medicijnmannen, stamoudsten en zelfs spoken. Eerst lezen zij samen een verhaaltje, om daarna alle onderdelen te gaan verzamelen. Stapje voor stapje krijgt ieder groepje waar zij voor kwamen, en werd er beneden aan tafel geknutseld aan een voodoopop om hen in de nacht te beschermen tegen alle enge spoken!

En dan kom ik terug op het eerdere verhaal. Natalja is nog steeds verdwenen. Ondertussen hebben wij met de politie gebeld én zijn er via bewakingscamera’s beelden opgedoken. Het advies … we gaan samen zoeken … want meer ogen, geven meer zicht! In groepjes gaan we onder begeleiding van de kampleiding op zoek in een bos. Daar komen we een heleboel rare Afrikanen tegen, maar aan het einde van de route stond Natalja klaar om iedereen met open armen te ontvangen. Was het schrikken … jazeker! Vonden we het spannend … O jazeker! Hebben we een vrolijk einde … O jazeker! Terug op het kampadres werd er nog even nagepraat en zakte alle spanningen én emoties van eerder op de avond. En ging iedereen lekker slapen, want de volgende morgen moesten we weer vroeg uit de veren om verder te reizen.

Na een Afrikaanse nacht rustig starten met oefenen …

Na een spannend avondje ben je wel toe aan een stevig ontbijt. Engels ontbijt kennen ze écht overal, zelfs in Westelbeers. Zo heeft iedere ontdekkingsreiziger weer voldoende energie om de dag te beginnen. En we starten deze ochtend met de voorbereidingen voor de afsluitende avond. Ieder team werd voor het kamp al gekoppeld aan een land. Dit land vertegenwoordigen zij tijdens het Eurovisiesongfestival. Deze ochtend was er tijd om te oefenen, maar ook om de introductiefilmpjes op te nemen. Want vóór ieder liedje stelt het team zich voor, en zien we iets meer achtergrond hoe het mooie liedje tot stand is gekomen. En thuisblijvers, wat hebben we toch een stel creatievelingen in ons midden. Het zou mij niet verbazen als één van hen écht een reis rond de wereld gaat maken.

… om natuurlijk op te laden voor de zeskamp …

Onze reizigers waren druk bezig, maar ook de kampleiding onder aanvoering van Jan waren bezig met de voorbereidingen. De jaarlijkse zeskamp stond dit jaar in het teken van … Waterspellen! Waarom? Onze aardbol bestaat voor het grootste deel uit water. En de allergrootste ontdekkingsreizigers vonden hun weg over het water. En ja, het was gelukkig ook zo’n 34 graden Celsius! Voordat we beginnen met de zeskamp gingen we eerst nog even lunchen. Een heerlijke fruitsalade zorgde al voor wat verkoeling. En toen klonk er tijdens de lunch muziek … ‘We are the champions’ … speciaal voor onze B1. Zij hadden een extra halte op onze wereldreis. En namen het kampioenschap mee terug naar het kampadres. Natuurlijk feliciteren wij ook de andere spelers van de B1 én de coaches!

Na al dat gefeest nog even een plons nemen in het meer … en snel starten met de zeskamp. Zo gingen we zitvoetballen in een zwembad, glijden met bekers, sponzen gooien, hockeyen, zakgooien, de leiding omschoppen, oberen met water ballonnen opblazen en natuurlijk de zeepbaan. Bij deze laatste twee kwamen we op het einde ook samen. Zo mocht ieder team zijn best doen om zo veel mogelijk ballonnen kapot te prikken die tijdens de zeskamp waren opgeblazen. En daarna gingen we er eens goed voor zitten. En gingen een heleboel ontdekkingsreizigers klaarstaan …

… en te strijden voor de jaarlijkse zeepbaanbeker …

Je kent het wel, een kruis op een landkaart waar iedereen naar op zoek gaat. Het is een hele opgave om deze schat te vinden, maar ieder jaar vindt één reiziger toch glijdend deze schat. En dit jaar gaat de beker voor het eerst sinds 2011 naar een dame: Nikki in ’t Groen. En nee, niet op kracht, maar vooral op souplesse en elegantie. Een techniek die we niet vaak hebben gezien! Nikki schrijven we meer dan terecht bij in onze ‘hall of fame’! En wie er volgend jaar wint? Geen idee, maar als je niet meedoet, kun je ook niet winnen zei ooit een groot voetballer! Dus ik roep iedereen op om volgend jaar op kamp de strijd met elkaar aan te gaan!

… om na een welverdiende douche heerlijk aan te schuiven voor de ‘Afrikaanse Braai’ …

Na de zeepbaan mag iedereen weer naar binnen. De reis zit er namelijk bijna op. Even douchen … en dan nog één stop in Afrika. Geen enge dit keer, wel een lekkere. De ‘Afrikaanse Braai’ stond al klaar voor alle moegestreden ontdekkingsreizigers. Die speklap, hamburger en worst gingen er goed in. Natuurlijk maakt zo’n sausje het vlees extra lekker. En door de hitte aten ook alle reizigers een beetje salade. En de afsluiter … een heerlijke ijsstick om het af te leren.

… zo was iedereen klaar voor einde van de reis: het Eurovisiesongfestival!

‘What a amazing show’, ‘Hello, this is Holland calling … Douze points go’s to Sweden’. Uiteindelijk werd onze C1 gekozen tot winnaar. Zij maakten een geheel eigen tekst op het nummer Waterloo van ABBA. Natuurlijk waren er ook andere landen die makkelijk hadden kunnen winnen. Zo deden Rusland, Spanje, Nederland, België, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië en Engeland mee aan deze prachtige avond. Gelukkig hebben we de beelden nog! Veel kijk plezier.

Aan alle mooie reizen komt een eind!

Een reis rond de wereld doe je niet zomaar. Het kost veel energie, vraagt om doorzettingsvermogen, samenwerken én vooral heel veel plezier! En ook deze editie had al deze ingrediënten in zich. Bedankt voor jullie enthousiasme en lol! Wij hebben ervan genoten. Tot slot wil ik Cas Wolff bedanken, tijdens de evaluatie gaf hij aan volgend jaar niet meer mee te gaan als leiding. Na 8 jaar stopt hij als kampleiding. Met een tweede mini-Cas op komst gaat hij zich richten op zijn gezin. Onze mister teenslipper/zwembad stopt ermee. Bedankt voor alle mooie jaren.

En voor jullie … wij zien jullie graag volgend jaar weer. Zet alvast een groot kruis bij het hemelvaartsweekend in 2018 … want dan gaan we weer met z’n allen richting Westelbeers.

Tot dan ( … en ze leefden nog lang en gelukkig)

Groeten van de kampcommissie

 

Kamp uitspraken

‘Als je een windje laat op de fiets heb je wind mee’ Janne Barkmeyer (E2)

‘Ik heb fietsbloed want mijn opa is Nederlands Kampioen veldrijden geweest’ Ties Zoontjes (D1)

Lars stopte zijn mond vol tomaten: ‘anders drogen ze uit’ Lars Mentink (D2)

Bij het spelletje wie ben ik?: Ben ik een van de oudere? ‘Ja … ow, dan ben ik Rob’ Iris Smolders (B2)

We praten over het songfestival, vraagt Willemijn: ‘doet Amerika ook mee? Waarop Sofie zegt: ‘Hallo … EURO-VISIE EUROPA! hahaha’

‘Audio is toch gewoon een auto? Ik zie nergens auto’s hoor’ Nikki in ’t Groen (B2)

Djenti gooit een broekje weg en zegt: ‘Die was je kwijt!’ Waarop Natalja zegt: ‘Ik was gisteren ook kwijt’

Merel krijgt te horen dat Natalja weg is en denkt gelijk: ‘ow, die is nu al in Frankrijk of Duitsland’

‘We zitten in the middle of the nowhere’ Natalja Pejovic (B3)

Djenti heeft een discussie met Tom Labee en verstaat hem niet goed, draait om en zegt: ‘wé?’. Waarop Tom reageert: ‘Wat zeg je allergrootste koning Tom’

 

 


Reacties (1)

#1    01-06-2017    02:03:    Kampcommissie
En natuurlijk bedanken wij onze sponsoren:
1. Alquilar Techniek (Bus)
2. Van Dal Mannenmode (Bus)
3. Jumbo Heyhoef

Reageer


Reageren:

Naam:

E-mail:

Reactie: (Max. 1000 karakters)    0 / 1000