Invoering verplicht spelregelbewijs

27-01-2018 07:50

Invoering verplicht spelregelbewijs

Vanaf 1 september 2018 is het voor alle senioren verplicht om in het bezit te zijn van een spelregelbewijs.

Waarom?

De KNKV voert het verplichte spelregelbewijs in, na overleg met de verenigingen, om te komen tot een veiliger sportklimaat. Door middel van het vergroten van de spelregelkennis verwachten we dat de sportiviteit en het resprect naar elkaar als spelers, maar ook zeker naar de scheidsrechters bevorderd wordt. In navolging van andere sportbonden als de KNVB (voetbal) en KNHB (Hockey) gaat nu ook het KNKV hier dus mee aan de slag. KV Tilburg ondersteunt deze ontwikkeling.

Hoe?

Dit verplichte spelregelbewijs is te behalen op www.korfbalmasterz.nl, een online tool om spelregels te leren en die kennis bij te houden. Je kunt hier zelfstandig mee aan de slag. Op de site van www.korfbalmasterz.nl kun je kennis op doen met betrekking tot de spelregels, spelsituaties, maar ook kun je daar oefentoetsen maken.

Je kunt op deze site zoveel oefenen als je wilt. Denk je voldoende te weten over de belangrijkste spelregels van het korfbal, dan is er voor jou een laatste, mooie uitdaging.

Om het spelregelbewijs te halen, moet je eerst 5 levels doorlopen. Elk level heeft 10 vragen en je moet er telkens eentje meer goed hebben.

Deze 5 levels kun je steeds opnieuw doen, zo vaak als je wilt, tot je klaar bent voor de eindtoets.

Eindtoets?

Als je denkt dat je voldoende kennis hebt, kun je de eindtoets doen. Hiervoor moet je dan linksboven op de korfbalmasterz-website inloggen voor je bewijs. De eindtoets heeft 20 vragen, waarvan je er 16 (of meer) goed moet hebben. Je hebt hiervoor 3 pogingen.

De gebruikersnaam, inlogcode en instructie ontvang je de komende periode via email.

Voor wie?

Senioren zijn het eerste aan de beurt. Met ingang van het seizoen 2018 – 2019 moet iedereen die voor 1-1-2000 is geboren een spelregelbewijs op zak hebben. In de volgende seizoenen komen ook de junioren en aspiranten aan de beurt.

Ben je reeds in het bezit van een diploma van de voormalige opleiding Basis B of een scheidsrechterdiploma, dan heb je vrijstelling voor het spelregelbewijs.

Natuurlijk dagen we alle leden en hun ouders uit om sowieso op Korfbalmasterz.nl hun kennis te testen!

Hulp
Vanuit de vereniging kan ondersteuning, bijvoorbeeld via spelregeluitleg worden aangevraagd. Het is ook mogelijk als team een spelregelavond aan te vragen. De spelregels en spelsituaties van Korfbalmasterz worden dan mondeling behandeld. Het kan ook zijn dat er bijvoorbeeld i.v.m. dyslexie extra ondersteuning gegeven dient te worden.

Voor deze vragen kunt u contact opnemen met scheidsrechters@kvtilburg.nl.

Opvolging
Het bestuur en de TC houdt de voortgang van alle leden in de gaten en zullen je blijven herinneren tot je het bewijs binnen hebt. Omdat het vanuit de bond verplicht wordt gesteld, zullen er op termijn ook consequenties vastzitten aan het niet hebben van een spelregelbewijs.