Tilburg 1 Swift (A) 1

12-01-2020

Tilburg 1 – Swift (A) 1

De aanloop naar het eerste treffen van 2020 was niet fantastisch. Tuurlijk, we hadden ons allemaal tijdens de feestdagen vetgemest, maar dat gold (waarschijnlijk) ook voor de tegenstander. We waren wel ruim op tijd weer begonnen met trainen, maar omdat Le Rouge besloten had zijn goede voornemens aan de andere kant van de Oceaan te realiseren moest er al aan de opstelling gesleuteld worden. Wat ook niet helemaal meehielp, was dat Nestor door z’n rug ging en we eigenlijk pas een dag voor de wedstrijd wisten dat hij kon spelen. Al met al dus een roerige aanloop die leidde tot een gewijzigde opstelling. Desalniettemin was het doel vandaag duidelijk: winnen. De Amsterdammers van Swift stonden gelijk in punten met ons nadat ze knap van (de titelfavoriet?) ONDO wisten te winnen. We waren dus wel gewaarschuwd.

Het begin van de wedstrijd was voor ons. Wedstrijd kwam ietwat moeizaam los maar de eerste voorsprong was voor Tilburg. Swift kwam daarna wat beter in de wedstrijd, ook omdat wij ze met niet al te slimme overtredingen in het zadel hielpen, wat ervoor zorgden dat ze een voorzichtige voorsprong namen. Een slecht einde van de eerste helft zorgde zelfs voor een gat van vijf doelpunten, wat we gelukkig wel nog snel tot drie wisten te verkleinen met rust. Wat wellicht voor de Amsterdammers niet helemaal meehielp is dat hun Gangsta Boy met zowel scheidsrechter als jurytafel ruzie aan het maken was.

Het moest wel wat anders, gaf de grote baas in de rust (met recht) aan. We waren wat slap in de duels en hoewel een aantal heren van Swift met zuiver schoot (vooral Pukki in de eerste helft) gaven wijzelf eigenlijk wel teveel cadeau en waren we vooral niet scherp genoeg in de duels. Ook in onze vrij ballen (Swift ging er vol in, wat leidde tot menig vrije bal) waren we niet scherp genoeg. Gas erop dus.

In de tweede helft pakken we de wedstrijd goed op. We gaan beter om met de makkelijk fluitende scheids. Makkelijk fluitend, maar wel rechtvaardig fluitend. Onze arbitrale vriend van DSC floot een goede wedstrijd waarin hij weinig toeliet, maar wel consequent en rechtvaardig floot. Kreeg het voor elkaar in een wedstrijd die lang gelijk op ging niet beslissend te zijn in het verloop van de wedstrijd (wat m.i. het grootste compliment voor een scheidsrechter is). Wij gingen hier in het verloop van de tweede helft slimmer mee om wat tot goede kansen leidde waardoor we inliepen op de Amsterdammers en op een gegeven moment op een gelijke stand kwamen. Sexy Lexy kwam ook los en maakte een aantal belangrijke doelpunten die de doorslag gaven in het gelijk komen. De wedstrijd lag weer helemaal open.

Tilburg drong aan, maar Swift wist vaak toch nog het antwoord te vinden, niet zelden via hun Gangsta Boy, die in de tweede helft het vizier op scherp had staan. Er overheen lukte niet. En toen schoten bij Swift alle remmen los; van een gelijke stand met nog pak ‘m beet tien minuten op de klok zette Swift aan, schoot met scherp en zette binnen no time een verschil van vier doelpunten op het scorebord. De wedstrijd was gespeeld. Wij miste ook de volwassenheid en scherpte om een juist antwoord te geven. Sterker nog, het verschil wat Swift ineens neerzette was voor ons Brabanders een dusdanige klap dat de vorm er ineens helemaal uit was. Swift mocht in de slotminuten lekker uitlopen naar een 25-32 eindstand. Tilburg liep een beetje ontdaan van het veld af.

Was dit nodig? Was dit terecht? Ik denk dat Swift een prima ploeg is en dat ze uiteindelijk de terechte winnaar waren als je naar de gehele wedstrijd kijkt. Maar voor mijn gevoel zat er wel meer in. We hadden de Amsterdammers bij de strot moeten pakken, maar dat verzuimden we.

De return in Amsterdam zijn we hopelijk op volle oorlogssterkte en dan zet ik mijn geld in op een tweetal punten wat we in de tas kunnen stoppen en mee naar Brabant kunnen nemen. Maar dan zullen we wel ‘volle sjees’ moeten gaan.

Volgende week Velocitas, wederom thuis. Ik kom nogal eens in Italië en daar betekent Velocita ‘snelheid’. Ik ben al een jaartje ouder, dus hopelijk doet hun naam ze geen eer aan. Het is voor mij ook weekend, hè. Velocitas vernederde Roda vandaag met 25-9, waardoor ze met 8 punten net boven ons staan. Winst volgende week zorgt ervoor dat we op gelijke hoogte komen. Velocitas verloor tot nu toe enkel van Tjoba en wist te winnen van Swift. Ik verwacht dus een spannende wedstrijd! Laten we die Leiderdorpers volgende week laten zien dat er onder de rivieren weinig te halen valt.

Tilburg 1.